اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
ایسنا/البرز درخت اُرس شهرستانک به دلیل برخورداری از قدمت دیرینه بین فعالان محیط زیست به کهن ترین بانوی ایرانی مشهور است. گفته می شود این درخت 2700 تا 2800 سال عمر دارد. اُرس البرز در طول تمام این سال ها زنده مانده اما امروز که مانند هر سالخورده دیگری نیاز به حفاظت دارد؛ بدون هیچ مراقبتی رها شده و رو به زوال است.
مصطفی خوشنویس کارشناس و پژوهشگر حوزه میراث طبیعی که سال هاست با جمع آوری بذر و کاشت نهال درختان بومی ایرانی سعی در حفظ این گنجینه های طبیعی دارد، در مورد درخت اُرس شهرستانک در گفت و گو با ایسنا گفت: این درخت را برای اولین بار همزمان با شروع طرح شناسایی درختان کهنسال ایران موسسه تحقیقات جنگل ها در سال 82 بازدید کردم، پروژه ای که در قالب آن تاکنون دو هزار و 21 درخت کهنسال شناسایی کرده ایم. بر این اساس پرونده درخت اُرس شهرستانک را در دهه 80 تکمیل کردم و آن زمان این درخت به عنوان یک اثر طبیعی ملی با شماره 87 ثبت ملی شد. چون درختان ثبت ملی ما فراتر از 628 اصله است.
وی افزود: البته برنامه ریزی کرده بودیم که اطراف این درخت را به شعاع 30 متر یک حصار طبیعی با یک نماد خیلی زیبا با پایه و فنس حصار کشی کرده و از آسیب حفظ کنیم. اما طی سال های قبل بخت و اقبال با این درخت خیلی خوب یار نبود و در دهه 70 بارش برف سنگین تعدادی از شاخه های آن را شکست.
خوشنویس ادامه داد: برخی نقل قول ها می گوید که در سال 60 هم یک بار به رأس این درخت که شاخه قطوری دارد، صاعقه زده که من آثار خیلی ملموسی از آن را تشخیص ندادم. چون هیچ نشانه سوختگی روی آن نیست که این ادعا را اثبات کند. برخورد صاعقه همراه با سوختگی است و معمولا در برخورد با درخت های اُرس چون رزین زیادی دارند، باعث آتش سوزی شدید می شود. بنابراین قطعیت اصابت صاعقه برای من ثابت نشده است. اما برف سنگین چندبار شاخه های آن را شکسته و عظیم ترین شاخه این درخت هم در بهمن سال 99 شکست.
این پژوهشگر در ادامه بیان کرد: از سال 82 تا سال 99 به صورت منظم و پیوسته هر سال این درخت را برای اینکه بتوانم به سال بذر آوری این درخت برسم و از آن برای تکثیر استفاده کنم، بازدید می کردم. درحالی که اُرس یکی از گونه های سرسخت است و شاید یکی و دو نفر بیشتر در کشور نباشیم که این درخت را به عنوان تولید نهال تکثیر می کنیم. در واقع به تنهایی در طول 15 سال کار کرده و به یک نتیجه مطلوب تکثیر آن از طریق بذر رسیدم.
خوشنویس بیان اینکه فاصله بذر آوری درخت اُرس طولانی است گفت: بعد از 19 سال، در سال 99 همان سالی که برف سنگینی بارید، درخت بذر خوبی آورده بود و توانستم حجمی مناسبی از بذر آن را تهیه کنم. اگرچه درصد پوک بذرهایش زیاد بود، ولی به تعداد کافی بذر سالم داشت تا چند صد نهال تهیه کنم. خوشبختانه این بذرها به نهال هم رسیده و مراحل مراقبت را می گذرانند تا به ابعاد مناسبی برای کاشت در جاهای مختلف برسند.
وی افزود: شاخه ای که این درخت شکسته، روی زمین آویزان شده بود اما بخش هایی از پوست شاخه هنوز به تنه اصلی متصل و بخش هایی از آن زنده بود. اما به مرور زمان شاید توسط برخی دامداران، گردشگران و یا افراد بی مبالات به طور پیوسته از شاخه های این درخت بریده شده بود و در اجاق ها برای دم کردن چایی و پختن غذا در محل سوزانده شده بود.
وی با تاکید بر اینکه متاسفانه درخت اُرس شهرستانک در حال حاضر رو به زوال است، یادآور شد: یک ماه پیش وقتی این درخت را بازدید کردم، بابت علاقه ای که به آن داشتم، برایش گریستم، چون آن شکوه و عظمتی که این درخت داشت دیگر در آن دیده نمی شد و آسیب زیاد و بسیار جدی دیده بود. در طول این چند سال اخیر به هر جایی که می شد مراجعه کردم تا بتوانم امکانات لازم را تهیه کنم، موافقت محیط زیست را بگیریم. اما هنوز جواب قطعی به ما نداده اند که بتوانم اطراف این درخت را حصار کشی کنم.
وی افزود: گروه های کوهنورد زیادی بوده اند که برای حفظ درخت اُرس شهرستانک حاضر بودند به حصارکشی کمک کنند. اما وقتی ارگان های دولتی آنقدر سست و ضعیف پیش می روند دل آدمی به درد می آید که چنین سرمایه ملی و طبیعی که دو هزار و 800 سال از پس تاریخ ما زنده و به جا مانده است، مورد بی توجهی است.
وی ادامه داد: این درخت به عنوان کهن ترین بانوی ایران معرفی شده، چون درختان اُرس به سه شکل دیده می شوند، بعضی از آنها کاملا ماده هستند، بعضی نر و بعضی نر و ماده است. به این ترتیب کمتر گونه ای در دنیا است که چنین خصوصیاتی داشته باشد و اُرس همه سه فرم را داراست. درخت اُرس شهرستانک یک درخت کاملا ماده است.
وی درباره حفاظت از این درخت گفت: اولین اقدام این است که اطراف درخت باید حصار کشی شود. دوم تابلوی خیلی واضح و مشخصی از ویژگی و مشخصات این درخت در محل نصب شود و هشدار دهند که باید از آسیب زدن و بریدن شاخه ها جلوگیری شود.
خوشنویس درباره حفاظت از این میراث ملی طبیعی گفت: محیط زیست باید مجوز حصارکشی برای این درخت را بدهد. این درخت در مناطق چهارگانه محیط زیست قرار دارد و هر اقدامی در این مناطق باید با مجوز محیط زیست باشد. چون هر کاری بدون مجوز محیط زیست، می تواند طرح شکایت را به دنبال داشته و آن فرد را به دادگاه بکشاند، حتی اگر برای حمایت از یک درخت باشد.
این فعال محیط زیست در ادامه اظهار کرد: اینکه به طور پیگیر محیط زیست به این موضوع ورود نکرده و برای اینکه این درخت تحت حمایت قرار بگیرد، اقدامی صورت نگرفته است، جای سوال دارد. اگر چه بارها از من اطلاعاتی از این درخت گرفته شده و به آنها تاکید کرده ام باید برنامه های حمایتی برای آن انجام شود.
انتهای پیام
{{name}}
{{content}}